Beste lezers,

De onderwerpen in deze nieuwsbrief:

– RTV-Apeldoorn
– Cursus EHBO met homeopathie, ‘eerste hulp in en om het huis’
– Webshop dierbenodigdheden en dieetvoer: de aanbiedingen van deze maand
– Thema-avonden op Centaurea
– Nooit meer de oude sinds de griep….. door Peter van Hoeve
RTV-Apeldoorn

We zijn blij met de uitnodiging van RTV-Apeldoorn om één keer per maand in een uitzending te komen. Elke 1e dinsdag van de maand om 14.15 uur zijn we dan een kwartier te horen over gezondheid in het algemeen en homeopathie. De 1e keer is dus vanmiddag, 3 februari. We praten over actuele onderwerpen zoals de griepepidemie, klachten na valpartijen door de gladheid en evt. over bevriezingen.

RTV Apeldoorn is te ontvangen:
– via internet: http://beta.rtv-apeldoorn.nl/radio_popup.html
– FM zenders: Apeldoorn 107.1; Uddel 106.3; Hoenderloo 105.5
– UPC: Radio op kabel: 93.1 FM
– KPN (glasvezel): Radiokanaal 363

  

Cursus EHBO met homeopathie, ‘eerste hulp in en om het huis’

Ook dit voorjaar geven we op Centaurea drie avonden over homeopathie en homeopathische middelen voor de huisapotheek. Het blijkt dat homeopathisch middelen in acute gevallen heel goed en snel werken. Zelf kunt u deze middelen ook vaak goed toepassen. Op verzoek van de cursisten van vorig jaar gaan we op herhaling. De onderwerpen zijn: wat is homeopathie, wat kan een homeopathisch arts voor u doen en wat kunt u zelf oplossen? Dit jaar is de cursus gepland op woensdagavonden: 4 en 18 maart en 15 april, van 19.30 tot 21.30 uur. Op deze avonden komen de principes van de homeopathie aan bod (het verdunnen, bepalen van het juiste middel, hoe het middel in nemen). Daarnaast wordt er elke avond een aantal onderwerpen behandeld, zoals verwondingen, allerlei sportblessures, acute zorgen, verdriet en schrik en de (lichamelijke) klachten die daarvan het gevolg kunnen zijn, buikklachten, koorts, heimwee en reisziekte. Ook komen allerlei onderwerpen die door de cursisten naar voren worden gebracht aan bod. Aan de hand van huiswerkopgaven kunt u thuis studeren. De ervaring is dat dit enthousiast gebeurt en ook dat in de loop van de cursus al homeopathische middelen met succes worden ingezet. Het blijkt dat de kosten voor de cursus zo zijn terugverdiend. Kosten: € 45,- inclusief consumpties. (€ 10,- korting voor leden van de Vereniging Homeopathie http://www.kvhn.nl/). Graag opgeven voor 25 februari a.s. via: info@centaurea.nl of 055-3574340 ma. t/m vr. 8.30-12.00 uur bij info@centaurea.nl.

Het is ook mogelijk dat we een avond, een paar avonden of een dag organiseren voor ‘gelijkgestemden’, zoals sporters, sportbegeleiders/verzorgers, begeleiders bij sportscholen, enzovoorts. Het kunnen ook hele andere groepen zijn. Als u zich met minimaal 15 deelnemers aanmeldt, verzorgen wij, in overleg met u, een cursus.
Webshop dierbenodigdheden en dieetvoer: de aanbiedingen van deze maand

In de maand januari zijn er veel producten in de aanbieding in onze webshop. Zie de aanbiedingen in de ‘Promotiekalender’ in de bijlage.

De directe link naar de vetpet-webshop: http://www.centaurea.vetpet-shop.eu/.

 

Thema-avonden op Centaurea

Ook de laatste thema-avond uit deze serie, op 28 januari, is een groot succes geworden. De wachtkamer van Centaurea is tot de laatste stoel bezet. Vier nogal verschillende onderwerpen zijn aan de orde geweest waardoor de bezoekers veel informatie te verwerken hebben gekregen. Zo veel zodat we de samenvattingen als bijlage met deze nieuwsbrief meesteuren. De kopieën over de E-nummers zijn wat klein, maar u kunt ze op de computer vergroten.

De onderwerpen:

gedragsverandering door voeding, door Ed Brink. Voor meer informatie klik hier
voor- en nadelen van het gebruik van fluor (in b.v. tandpasta). De fluortabletjes zijn uit de handel. Kennelijk zijn ze dan toch niet zo gezond, door Peter van Hoeve. Voor meer informatie klik hier
e-nummers; zijn ze allemaal schadelijk? Door Jos Nieuwendijk. Voor meer informatie klik hier
Magnesium als voedingsupplement. Magnesium verhoogt de weerstand tegen spanning, ontspant de spieren en bevordert de concentratie. Met magnesium meer mans, door Michel Sonnaville. Voor meer informatie klik hier
Voorlopig is dit de laatste thema-avond. We overleggen in welke vorm we verder gaan.

  

Nooit meer de oude sinds de griep………, door Peter van Hoeve

Deze winter is er een hardnekkige griep met hoge koorts, veel keelpijn en langdurig heftig hoesten. De griepepidemie breidt zich nog steeds uit. Relatief vaak loopt de griep uit op een longontsteking, vooral bij mensen boven de 65 jaar.

Over homeopathische middelen bij griep hebben we in een nieuwsbrief in 2008 al het een en ander gemeld. U kunt dat vinden via de volgende link en dan op het 2e blad.

http://centaurea.nl/wp-content/uploads/2015/02/nieuwsbrief-10.pdf  Deze keer willen we het hebben over klachten ná een griep. Niet echt opknappen na een griep. Regelmatig zien we mensen met allerlei klachten, meestal vermoeidheid of verkouden blijven. Maar ook heel andere klachten, waar we niet snel aan denken, kunnen het gevolg zijn van een doorgemaakte griep. Pas na een heel zorgvuldig ‘homeopathisch’-gesprek komen de details dan naar voren. In ons werk is ‘NOOIT MEER DE OUDE SINDS……’ een veel voorkomend gegeven. Een heel mooi voorbeeld dat dit thema illustreert is een casus van één van onze grote leermeesters uit Amerika rond de vorige eeuwwisseling dr. H.C. Allen:

“Mr. A.F., ongeveer vijfentwintig jaar oud, kwam zes à acht jaar geleden bij me, toen hij leed aan een acute aanval van ‘overspannenheid’. Nadat ik hem enige tijd behandeld had, werd hij voor rust in een sanatorium opgenomen, waar hij na een paar weken genezen ontslagen werd. Na een paar jaar kreeg hij door een vergelijkbare oorzaak een terugval. Ook deze keer herstelde  mr. F. in het sanatorium. In juni 1890 ontving ik een telegram om hem te ontmoeten op het Noord-West-depot (het trein depot), en hem in behandeling te nemen, omdat hij last had van een volgende aanval, maar nu veel ernstiger. Ik nam hem mee naar een privé-ziekenhuis in de buurt van mijn woonplaats, waar ik persoonlijk de leiding over zijn behandeling kon hebben. Hij kreeg een kamer en werd in bed gestopt, en zijn kleren werden in een kast in een aangrenzende kamer aan de overkant van de hal gelegd. Een verpleegkundige bezette een bed in zijn kamer en een andere verpleegkundige een bed in de hal naast de deur van zijn kamer. Ik nam deze voorzorgsmaatregel omdat ik had vernomen dat het zijn enige wens was om te ontsnappen. Ik zag dat, terwijl hij in bed lag, schijnbaar rustig en passief, met zijn arm achteloos over zijn gezicht, hij elke beweging van de verpleegkundige in de gaten hield, wachtend op een gelegenheid om te ontsnappen. Hij veinsde te slapen. Terwijl de zuster in slaap was gedommeld wist hij op een of andere manier zijn verborgen kleren, behalve zijn schoenen, te vinden, kleedde zich aan en vertrok. Twee dagen lang verborg hij zich onder de veranda van een aangrenzende woning, terwijl politie en vrienden de hele stad doorzochten. Vervolgens werd mr. F. in G. Park Sanatorium (in Chicago) opgenomen, in een kamer met een dag- en nachtverpleegster. Maar uiteindelijk werd het zo hevig, dat hij in een dwangbuis werd ingepakt en vastgebonden aan het bed.

Ik heb hem naar mijn beste vermogen middelen voorgeschreven, geselecteerd voor zijn psychische symptomen en voor acute manie, zoals Aconitum, Belladonna, Hyoscyamus, enz., met een zeer weinig resultaat. Tenslotte deed ik wat ik veel eerder had moeten doen: ik nam de ziektetoestand en de voorafgaande aanval van de zogenaamde griep in overweging en dat de mentale symptomen voornamelijk daarvan het gevolg waren. Het middel dat die griep in het verleden zou hebben genezen, Tuberculinum, gaf ik in verschillende potenties, wat leidde tot volledig herstel.”

Dr. Allen ging dus uitzoeken hoe en onder welke omstandigheden de psychische klachten waren begonnen. Hij concludeerde dat de (zogenaamde) griep de aanleiding of oorzaak was. Hiervan kunnen we leren dat, bij daarvoor gevoelige mensen, griep kan leiden tot ernstige aandoeningen. Als Dr. Allen de symptomen die voorafgingen aan de eerste psychische problemen niet in overweging had genomen had hij waarschijnlijk deze patiënt nooit kunnen genezen.

 

Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar info@centaurea.nl. We zullen dan rechtstreeks aan u of in de volgende nieuwsbrief antwoorden.
Hartelijke groet,

Het team van Centaurea Homeopathisch artsen en -dierenarts

Orderparkweg 5 7312 EN Apeldoorn tel: +31 (0)55-3574340 fax: +31 (0)55-3574341 e-mail: info@centaurea.nl website: www.centaurea.nl