Naam en symbool

Betekenis en ontwerper van het symbool

De naam Centaurea is gekozen om verschillende redenen.

In ons centrum richten we ons op het genezen van mensen en dieren. We zijn er van overtuigd dat onze samenwerking de effectiviteit van onze behandelingen van zowel mens als dier ten goede komt. Hiervoor is de Centaur, zowel mens als dier, een mooi symbool.

Een Centaur is een fabeldier uit de Griekse mythologie, half mens, half paard.  De meeste Centauri in die tijd waren woest en gewelddadig.  Er was echter een wijze en goedaardige Centaur: Cheiron. Hij  woonde in een grot in de bergen van Thessalië, een deel van Griekenland. Hij was een (kruiden)genezer, musicus, boogschieter, astroloog en voorspeller. Zelf gewond bleef hij zijn hele leven zoeken naar manieren om te genezen en hij hielp veel mensen met zijn kennis en vaardigheden. Hij is bekend als de opvoeder van verschillende helden, waaronder Achilles, en als de leraar van Asclepios, de grondlegger van de geneeskunst.

Het symbool van Cheiron is de korenbloem: de Centaurea. Volgens de schrijvers van de oudheid is de naam Centaurea ontleend aan deze Centaur Cheiron, die de geneeskracht van de plant zou hebben ontdekt nadat hij door de negenkoppige Hydra was verwond. Er zijn allerlei soorten Centaurea. De bekendste zijn de Centaurea cyanus (de gewone korenbloem) en de Centaurea scabiosa (de grootbladerige soort). Als homeopathisch middel maakt de Centaurea deel uit van de groep der Asterales (Composieten), waarvan bijvoorbeeld Arnica bekend is als middel voor blauwe plekken en kneuzingen. Het betreft een groep middelen die allemaal van belang zijn bij gewond zijn.

Cheiron is ook de naam van een deel van de asteroïde gordel die tussen Mars en Jupiter ligt. De plaats van Cheiron in onze horoscoop heeft te maken met waar onze blinde vlek en schaduw zit. Het bewust worden hiervan en deze eigenschappen accepteren en  integreren is een belangrijk onderdeel van (jezelf) genezen. Dit is een levensopdracht. Diep in je systeem liggen die krachten die je ziek kunnen maken als ze niet aan het licht komen.  Maar je hoeft niet ziek te worden als je goed naar hun boodschappen luistert. Besteed aandacht aan waar en hoe je lichaam pijn doet en ervaar je emoties volledig en het genezingsproces kan op gang komen. Op dit vlak zijn kwaliteiten verborgen die we nodig hebben voor onze groei en heling. Met behulp van homeopathie gaan deze processen sneller en adequater.

Het logo van Centaurea geeft al deze aspecten van samenwerking van het menselijke en het dierlijke, de bloem, integratie, genezing en heel-wording op een kunstzinnige wijze weer.

(vrij naar Ira Heemskerk)

De ontwerper van het logo van Centaurea.

De kunstenares die ons logo heeft ontworpen is Marjolijn van Stiphout-Plieger. Ze is haar hele leven bezig met schoonheid, kunst en harmonie. Vooral met tekenen en schilderen tot ze haar grote passie ontdekte: leem. Onder haar foto de tekst op haar website die een goed beeld van haar en haar kunst geeft.

Op de website www.articum.nl zijn voorbeelden van haar prachtige leemkunstwerken te zien. Momenteel maakt ze een nieuwe ontwikkeling door en is ze ook bezig met keramiek. Spannend waar dat toe zal leiden!

Marjolijn

Ik hou van leem, zand en water.
Leem is een levend onderdeel van de aarde,
en toch is leem zelfstandig en eigenzinnig.
Het heeft een eigen karakter, maar past zich ook aan,
aan al mijn ideeën en experimenten.
Leem is door de aarde aan mij geschonken
en vanuit mijn diepe liefde voor de aarde
kan ik met de leem samenwerken om mijn bewondering
voor de schoonheid van de aarde te uiten.
Ik heb uit bestaande en niet bestaande culturen
gebeden gebruikt om mijn verbinding
met al dat is vorm te geven.
De Tibetanen, die op het hoogste deel van de aarde wonen,
geven door hun gebedsvlaggen de gebeden
voor de wereld mee met de wind.
Ik woon hier in Nederland onder de zeespiegel
en ik breng met behulp van water en leem
de gebeden in de aarde.
Ik hoop dat je van mijn werk geniet
en dat je een reactie achterlaat.

Marjolijn

logo