In de bench!?

Door: Anouk van Daelen, hondentrainer/gedragsdeskundige

Veel hondeneigenaren vinden het zielig, de bench. Dat is het ook als je er niet zorgvuldig mee omgaat. Hoe groot moet de bench zijn? Wanneer gebruik je ‘m? Mag je er wel of geen eten in geven? Wat als de hond blijft piepen of plast in de bench? In dit artikel staat alles op een rijtje.

Wat is een bench?

Een bench is een metalen kooi waar de hond in kan verblijven als u bijvoorbeeld gaat slapen of buitenshuis bent. Het vervangt in feite de mand, met het verschil dat deze ‘mand’ afgesloten kan worden. U kunt hem dan ook gebruiken voor zindelijkheidstraining. U koopt hem bij de dierenspeciaalzaak of tweedehands op bijvoorbeeld Marktplaats.

Juist gebruik en formaat

De bench moet een prettige plek zijn voor de hond. Gebruik hem dus nóóit als straf, want dan gaat de hond de bench juist mijden! Laat een hond ook niet langer dan vijf uur aaneengesloten in de bench en zorg ervoor dat hij goed is uitgelaten van tevoren. Formaat? De hond moet goed rechtop kunnen staan en er languit in kunnen liggen. En (!) de bench moet worden aangeleerd. In heel kleine stapjes…

Maak het leuk!

Zet de bench in de kamer op een prettige plaats: daar waar de hond nog steeds betrokken is bij het gezin, zo mogelijk op de plek waar de mand staat. ’s Nachts kunt u de hond rustig in een bench in de slaapkamer laten slapen. Zorg uiteraard dat de bench niet op de tocht staat en maak hem comfortabel met een kleed of kussen en veilig hondenspeelgoed. Zorg dat de hond de mogelijkheid heeft zich terug te trekken in de bench en laat hem ook met rust. Leer ook eventuele kinderen in huis dat ze de hond met rust laten als hij slaapt of in de bench ligt.

Bench aanleren stap 1

Laat de deur van de bench de eerste dagen openstaan. Beloon de hond als hij bij de bench is door op die momenten iets lekkers te geven. Zeg bij voorkeur niets. Dat leidt alleen maar af van het leren ‘bench = lekkers!’ Gooi af en toe een speeltje of wat lekkers in de bench, zodat de hond vrijwillig de bench in gaat. Gaat de hond er gemakkelijk in en uit? Zeg dan telkens, zodra hij door het deurtje loopt ‘bench’. Ook dit zal de hond gaan koppelen: na een paar keer kort oefenen per dag zal hij zeer waarschijnlijk vanzelf de bench inlopen als hij ‘bench’ hoort. Hij weet immers nu dat daar wat lekkers volgt. Tijdens het aanleren, moet dan uiteraard wel elke keer beloond worden.

Bench aanleren stap 2

Als de hond in de bench bijvoorbeeld op iets lekkers aan het knagen is, doet u een paar seconden het deurtje dicht. Reageert de hond niet? Prima! Doe dan het deurtje weer open. Het belangrijkste is dat het lukt (dat is als de hond rustig blijft), dus hou deze oefening kort en bouw het héél langzaam uit. Oefen meerdere dagen in korte sessies. Wordt de hond onrustig beloon de onrust dan niet gelijk door het deurtje te openen. Blijf naast de bench, wacht tot hij het piepen of krabben opgeeft en open het deurtje dán direct. Leermoment: stil zijn = deurtje open! Wacht dan weer een paar uur met deze oefening als uw hond het spannend vindt. Bouw dan héél langzaam uit in tijd of moeilijkheid: eerst door telkens het deurtje iets langer dicht te laten, dan door even op de bank te gaan zitten (in het zicht), vervolgens loopt u even de kamer uit. Hou de oefensessies kort! En beloon de hond ín de bench als u terug komt als hij rustig is.

Zindelijkheidstraining

De bench wordt vaak gebruikt voor zindelijkheidstraining: als u de hond even niet in de gaten kan houden, voorkomt de bench dat de hond in huis plast. Dit idee gaat uit van het feit dat honden liever niet hun nest bevuilen. Als de bench te groot is, heeft de hond echter weer ruimte om in een hoekje te plassen. Uiteraard zorgt u ervoor dat de hond genoeg beweging heeft gehad en zijn blaas heeft geleegd voor u hem in de bench stopt. En uiteraard gaat u onmiddellijk met hem naar buiten als u hem er uit haalt, om hem dáár rijkelijk te belonen voor het plassen daar!
 

Mijn hond plast in de bench

Dit kan meerdere oorzaken hebben: hij had een volle blaas, de bench is te groot (bij onzindelijkheid), de hond heeft een blaasprobleem of hij heeft geleerd dat het aandacht oplevert. De oorzaak bepaalt uiteraard de aanpak. Zorg dat de hond goed is uitgelaten voor hij de bench in gaat. Straf niet, omdat de kans groot is dat hij de straf gaat koppelen aan de bench zelf. Hij wordt alleen maar angstiger, waarmee het probleem kan verergeren. Het kan zelfs zijn dat hij de straf als aandacht ziet: beter negatieve aandacht dan niets. De dierenarts zal moeten uitsluiten of de hond een blaasprobleem heeft. Honden bevuilen doorgaans niet graag hun slaap- en eetplek. Maak de bench dan ook eventueel kleiner (met een schotje) en plaats mand/deken en drink/etensbak in de bench.

 

Mijn hond piept/ blaft in de bench

Waarschijnlijk heeft u dit ongemerkt beloond door de hond uit de bench te halen op het moment van piepen of blaffen. Daarmee heeft hij geleerd ‘als ik maar flink tekeer ga, halen ze mij er wel uit’. De kunst is het geduld op te brengen het moment af te wachten dat hij héél even stil is. En dát moment te belonen door dan het deurtje te openen. Geef de buren desnoods alvast een bos bloemen voor het lawaai. Maar let op! De bench moet stap voor stap worden aangeleerd zoals omschreven. Wat zou u doen als u zonder uitleg ineens achter de tralies zit en geen idee hebt, wanneer ze u er uit halen?

Mijn hond ligt altijd buiten de bench te slapen

Prima toch? Als uw hond ergens anders rustig slaapt, niks kapot maakt, waarom zou u dan zo’n lelijke kooi in de kamer zetten? Vraag uzelf goed af waarvoor u de bench wilt gebruiken.

Over de hondengedragsdeskundige
Ieder zijn vak, Centaurea werkt daarom graag samen met experts op andere gebieden. Zodoende kunnen we u altijd goed helpen. Anouk van Daelen is hondentrainer en gedragsdeskundige en heeft haar eigen praktijk (
www.vandaelen4dogs.nl) en geeft les op de hondenschool van de Dierenbescherming (http://hondenschoolutrecht.dierenbescherming.nl/nieuwegeinzaterdag). Voor vragen over dit artikel kunt u haar bereiken op 06-53511432 of info@vandaelen4dogs.nl.