Calendula

De goudsbloem is vooral bekend in zalven. Calendulazalf is een fantastische zalf voor schaafwonden. Het vermindert de kans op infecties en bevordert de wondgenezing. Ook voor babies met luieruitslag is het vaak weldadig.
Bij geinfecteerde wonden verdient calendula-tinctuur de voorkeur, eventueel in combinatie met hypericum-tinctuur (=hypercaltinctuur). Het voorschrift is simpel: 10 druppels op 25 cc gekookt en afgekoeld water. De wond daarmee schoonmaken, een wondgaasje drenken in de tinctuur en de wond daarmee verbinden. Het vermindert bloedingen en bevordert de wondgenezing.
Bij ernstige wondinfecties kan Calendula als homeopathisch middel inwendig genomen, bijvoorbeeld in een 200K-potentie, ook wonderen doen. Overleg met uw homeopathisch arts over de mogelijkheden.

Het zou prachtig zijn als plastisch chirurgen, die vaak al Arnica gebruiken, ook Calendula zouden gaan gebruiken.

Wat ook vaak zelf goed gedaan kan worden, is het spoelen van de mond bij lichte tandvleesontsteking. Het recept is dan hetzelfde: 10 druppels tinctuur op 25 cc gekookt en afgekoeld water. Hiermee twee keer per dag spoelen. Het mag doorgeslikt worden, dat ondersteunt de werking.

Een andere reden om Calendula als homeopathisch middel in te nemen, is een zweepslag of andere spierscheuringen. Laat wel de huisarts of homeopathisch arts deze diagnose eerst stellen. Dan is Calendula het eerst aangewezen middel. Meestal in een 200K. Overleg wel de frequentie en manier van inname!

Denk er ook aan na een verwonding: schaafwonden, gehechte wonden: het overtreft de effecten van jodium en dergelijke. Vaak leidt het tot een mooiere genezing met minder littekens. Bij grotere wonden zeker ook inwendig nemen als homeopathisch middel (Calendula 200K), vaak naast Arnica 200K. Ook na een bevalling niet vergeten, zowel lokaal deppen met de tinctuur in water als inwendig als homeopathisch middel: het herstel is sneller en beter, zeker als er gehecht is.

Een laatste tip: bij hooikoorts geeft het vaak verlichting als wat calendulazalf in beide neusopeningen wordt aangebracht, bijvoorbeeld 2 keer per dag.

Homeopathische middelen en zalven zijn verkrijgbaar in elke apotheek, maar vaak ook elders. Op recept worden de middelen in het algemeen vergoed.
De SAL-apotheek aan het Orderplein in Apeldoorn heeft Calendula 200K en Calendulazalf op voorraad. Calendulazalf is bij vrijwel elke apotheek en drogist te koop.
Met name de Calendulazalf mag eigenlijk in geen huishouden ontbreken.