Arnica

Het belangrijkste middel in acute situaties is Arnica of valkruid.
Arnica past bij zogenaamde stompe verwondingen, zoals een val of een aanrijding. Kenmerkend zijn het gekneusde gevoel en de blauwe plekken. Aanraken doet pijn en vaak zegt het slachtoffer dat het meevalt.
Bijvoorbeeld een val van de trap, een schop bij het voetbal of het fors stoten van het hoofd zijn goede redenen om Arnica in te nemen. Maar ook bij een brommerongeluk of een aanrijding doet Arnica wonderen.

Uiteraard is het belangrijk bij ernstige verwondingen uw huisarts te raadplegen, of naar de eerste hulp te gaan. Maar zelfs dan is het zeer zinvol om direct al Arnica te nemen. Dit vermindert de zwelling, de nabloeding, de napijn en de infectiekans bij verwondingen.
In acute situaties kunt u Arnica 200K 3 keer om het half uur innemen/geven, elke keer 1 korrel. Is het minder ernstig dan is 1 dosis (1x 1 korrel) vaak al genoeg. In zeer ernstige situaties kan het ook sneller ingenomen worden, bijvoorbeeld 4 keer om de 10 minuten. Raadpleeg dan ook uw homeopathisch arts en uw huisarts. Hoe sneller de Arnica na het trauma genomen wordt, hoe beter het effect.

Voorbeelden
Een meisje valt met haar hoofd op de punt van de verwarming. Er ontstaat zienderogen een enorme bult en het kindje is dizzy. Direct wordt Arnica gegeven, 3x om de 15 minuten. Na de eerste dosis is het dizzy gevoel snel weg. Na een uur is er zelfs geen bult meer, alleen maar een gevoelige plek.

Een jongen valt met skiëen. Bij onderzoek op de piste wordt het ergste gevreesd voor de knie: kapotte banden of mogelijk een breuk. Met de banaan naar beneden en naar het ziekenhuis. Op de piste wordt al Arnica gegeven en ook later nog een aantal keren herhaald. Onderzoek in het ziekenhuis geeft aan dat er geen breuken zijn, maar fors weke delen letsel. De volgende dag is er nauwelijks stijfheid en valt de pijn erg mee. Er wordt zelfs voorzichtig al weer een paar uur geskied. De dag daarna zijn de problemen achter de rug.

Boeren geven lammeren en kalfjes die te vroeg geboren zijn en daardoor slap en te klein vaak Arnica: vaak staan ze binnen een minuut en gaat het véél beter.

Soms kan een gevolg van een val na maanden nog verbeteren of genezen met Arnica. Een voorbeeld van een van de oude meesters in homeopathie: een jongeman was na een val scheel gaan kijken. 8 maanden na het ongeluk raadpleegde hij een homeopathisch arts. Met Arnica was het zien snel weer goed.

Elk huishouden zou de beschikking moeten hebben over Arnica 200K en in elke auto zou het moeten liggen, al is het maar om anderen te helpen.