20 jaar verwondering
Op 11 juni vierden we 20 jaar Centaurea. In een geanimeerde ambiance, met zo’n 30 belangstellenden, hebben de artsen en een deel van de therapeuten in het kort gepresenteerd waar ze op Centaurea mee bezig zijn.
Anita de Jong bijt de spits af met Jungiaanse analytische therapie. Het is een vorm van dieptepsychologie om je zelf te ontdekken waarbij je naar de wortels, de oorsprong, van je probleem gaat om het daar op te lossen. (Dit in tegenstelling met cognitieve gedragstherapie.) Heel vaak ligt de oorsprong van ons probleem in ons onbewuste, het gebied waar het bewuste niet direct toegang toe heeft. Samen met Anita analyseer je de oorsprong zodat je werkt aan je ontwikkeling en je zelfvertrouwen en wordt wie je werkelijk bent. Het wordt niet helemaal duidelijk wat het hele specifieke van de Jungiaanse therapie is omdat meerder psychologische therapieën de wortel analyseren.
Michel de Sonnaville vertelt over covid, long-covid en homeopathie. Homeopathie is altijd heel effectief geweest bij epidemieën. Gewoonlijk verzamel je in de homeopathie de symptomen van één patiënt om een middel te kiezen; bij een epidemie neem je de symptomen van de eerste zieken bij elkaar tot je begrijpt wel middel aangewezen is. Vaak is het één hoofdmiddel en een paar veel voorkomende middelen. Het hoofdmiddel werkt ook preventief. Een enkele keer is een ander, individueel, middel nodig en ook kan het beeld, de symptomen, van de epidemie veranderen. De eerste kenmerken van een covid- besmetting lijken erg op een griep. De ‘griepmiddelen’ Bryonia, Gelsemium en Arsenicum werken goed in het vroege stadium en ter preventie, later blijkt Carboneum oxygenisatum (koolmonoxide) heel goed te werken bij milde tot zeer ernstige zieken (covid en long-covid). Zie ook de artikelen over covid op de website.
Jos Nieuwendijk introduceert ons in de Neuro-Emotionele-Integratie (NEI). Ze gaat samen met haar patiënt op weg, op onderzoek naar oude niet verwerkte emoties in situaties die in ‘het hier-en-nu’ geraakt (getriggerd) worden en die nog altijd ‘het hier-en-nu gedrag’ en ‘de hier-en-nu emoties’ beïnvloeden. Ze onderzoeken de emotionele waarheid van de patiënt, niet dé waarheid. Dit doen ze om meer ruimte, vrijheid en inzicht in hedendaagse te heftige reacties en emoties te krijgen. Jos doet dit met behulp van kinesiologie, het testen van de spierspanning. Daarbij maakt ze gebuikt van uitvoerige lijsten met emoties, die verbonden zijn met organen, de Chinese elementenleer en ook nog van een lijst met basisbehoeften die verwond kunnen zijn, zoals zorg, vertrouwen, aanmoediging.
Tuan Bui geeft een prachtige demonstratie van chiropractie. Hij heeft zijn eigen ‘patiënt’ meegenomen. Hij onderzoekt haar houding, balans, (spier)spanning, pezen en gewrichten. Dit doet hij door stevig te duwen maar ook door middel van een lichte aanraking. Gewillig laat ze zich in oncomfortabele houdingen manipuleren. Met een precies gedoseerde ‘ruk’ maakt hij een gewricht los waarna de onbalans hersteld is. We kijken er naar als naar een goocheltruc. De goochelaar vertrekt natuurlijk geen spier; hij weet dat hij het juiste heeft gedaan. Naast het stevig manipuleren gebruikt hij ook veel subtielere methoden. Het is duidelijk, Tuan beheerst zijn vak.
Peter van Hoeve vertelt over diverse homeopathische middelen. In de 225 jaar die de homeopathie oud is zijn er steeds nieuwe middelen bijgekomen. Het eerste middel is kinine, een toen al bekend medicijn bij malaria. Veel medicijnen die twee eeuwen geleden zijn gebruikt zijn heel giftig, zoals kwik, veel gebruikt bij syfilis. Als er nieuwe medicijnen komen worden daar homeopathische middelen van gemaakt, zoals vaccinaties en antibiotica. Ook als er nieuwe gifstoffen komen. Zo produceert de (petro)chemische industrie veel stoffen, o.a. plastics. Een onderzoek wijst uit dat plastics in de lymfe van elke Amerikaan voorkomen. Hij bespreekt een jongeman die geen antwoord weet te geven op de meest eenvoudige vragen; het dringt gewoon niet binnen. In korte tijd gaat deze jongen open na het homeopathische middel gemaakt van polystyreen (piepschuim), een isolatiemiddel. Hij is uit zijn isolement bevrijd.
Erna Herberts is holistisch werkend fysiotherapeute. De titel van haar presentatie is: ‘De gezondste versie van jezelf worden’. Erna heeft geen gelikte powerpoint, geheel op haar eigen manier heeft ze haar verhaal op een soort houtje-touwtje bord geschreven. Vanuit haar veelzijdige opleidingen en levenservaring kan ze uit een bloemlezing aan therapieën voor jou kiezen, maar het gaat erom dat jij kiest wat bij jou (hulpvraag) past. O.a haptonomische oefeningen en aanrakingen, PSYCH-K, dansante fysiotherapie en mindfulness behoren tot haar arsenaal. Erna werk veel met cliënten met langdurige fysieke klachten zoals: Nek- schouder- en of rugklachten, migraine, hyperventilatie, prikkelbare darm syndroom, trauma’s en rouwverwerking. Het is allemaal om jou te ondersteunen om op een luchtige manier tot een bij jouw unieke persoon passende betere gezondheid te komen. WAT WIL JIJ? is de enige vraag.
Als laatste legt Liesbeth Ellinger de basisprincipes van de homeopathie uit, bespreekt een casus en verteld over wetenschappelijk onderzoek. De basisprincipes: 1. Homoios patein; een stof die bij gezonde persomen bepaalde symptomen (lijden) kan opwekken, kan diezelfde symptomen bij een zieke genezen. 2. Gelijksoortigheid: het gehele beeld is van belang; behalve lichamelijke symptomen zijn juist subjectieve symptomen van doorslaggevend belang voor het bepalen van het homeopathisch geneesmiddel. Een middel voor een persoon, niet voor een ziekte. 3. Potentiëren: Afwisselend verdunnen en schudden geeft een sterker effect en minder bijwerkingen. Voorbeeld: een hond van 1 jaar, heel angstig, schrikachtig heeft een heel slechte eetlust, zelfs voor vers vlees. Specifieke kenmerken: ze is extreem dol op groente, fruit en gras, zelfs eet ze struiken. Na haar loopsheid is ze schijnzwanger: ze heeft melk, haaruitval, ze is misselijk en moet overgeven, en ze heeft ingegroeide wimpers. Met het middel Ignatia knapt ze snel op. Na een week is ze ‘een andere hond’. Ze speelt, heeft bravoure en eet alles. Het gepubliceerde wetenschappelijk onderzoek gaat over biggendiarree. Onmiskenbaar is aangetoond dat met homeopathie veel minder antibiotica nodig zijn bij biggendiarree.
Het is een mooie middag geweest, het was erg gezellig, het is laat geworden.
Peter van Hoeve
Geef een reactie