Magnetron: de oven is gezonder.
We zijn tegenwoordig steeds meer doordrongen van het effect van leefstijl. Belangrijke elementen hiervan zijn: voeding, beweging, slaap, ontspanning, sociale steun en zingeving. Eventueel kunnen daar nog meerdere zaken aan worden toegevoegd zoals voldoende drinken, reduceren stralingsbelasting, reduceren schermtijd, ontgiften en vasten.
Het is heel lastig om echt alles goed te doen, en soms worden er dingen over het hoofd gezien. Vandaar de magnetron als onderwerp. Er is een discussie gaande over het al dan niet gezond zijn van voeding opgewarmd in een magnetron. Er zijn inmiddels wel een aantal dingen duidelijk.
Bij een magnetron wordt voedsel vaak niet gelijkmatig opgewarmd. Dan bestaat er een kans dat met name vis- en vleesmaaltijden voedselvergiftiging kunnen geven.
Eten zelf en vers bereiden is het gezondst. Kant-en-klaarmaaltijden bevatten onder andere meer zout, wat ongezond is. Het opwarmen van die kant-en-klaarmaaltijden gebeurt vaak in plastic bakjes en/of onder plastic folie. Er zijn aanwijzingen dat dit plastic door de opwarming meer in voedsel terecht komt, wat ongezond is. Dus als je iets opwarmt: doe het bijvoorbeeld in een aardenwerk bakje en verwijder het plastic.
Uit recent onderzoek blijkt ook dat vitamines door de magnetron weliswaar aanwezg blijven maar deels gedeactiveerd worden door de magnetron. Dat bektent dat ze slechter door het lichaam worden opgenomen en/of in het lichaam niet goed actief meer zijn.
Al met al lijkt een gewone “ouderwetse” oven gezonder dan een magnetron, en volgens kenners blijft in een oven ook de smaak van het voedsel beter, ook niet onbelangrijk!
Geef een reactie