Hierbij onze ZOMERNIEUWSBRIEF!

In deze nieuwsbrief komen een de volgende onderwerpen aan bod:

het belang van zonlicht voor onze gezondheid

hoe verbranding te voorkomen

EHBO met homeopathie bij verbranding

EHBO met homeopathie bij reisziekte

 

Een mededeling:

De nieuwe website is in de lucht. Zelf vinden we het een verbetering. We krijgen graag reacties op de veranderingen!

 

We wensen iedereen een fijne zomer!

 

Het team van Centaurea

 

 

We zijn gemaakt om buiten te zijn: OVER DE ZIN VAN ZON!

(en over de schadelijkheid van zonnebrandcrèmes)

 

Samenvatting:

Gepaste blootstelling aan zonlicht van het hele lichaam is gunstig voor een goede gezondheid. Zo bevordert zonlicht de immuniteit (afweer) en daarmee vermindert het allerlei soorten kanker en andere ziekten. Ook bevordert het de balans van ons hormoonstelsel. De beste bescherming tegen teveel zon is kleding of uit de zon blijven. Zonnebrandcrèmes zijn vaak belastend voor het lichaam en lijken huidkanker te bevorderen.

 

Inleiding

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat we van oorsprong eraan gewend zijn om buiten te zijn en in de zon te bewegen. Maar dat past steeds minder in onze manier van leven, hoeveel voordelen die ook heeft.

Een goed uitgangspunt lijkt te zijn onze manier van leven zo’n 50.000 jaar geleden: we waren de hele dag buiten, actief en bezig met onze primaire behoeften: overleven, zorgen voor een veilige slaapplaats en vinden van voedsel.

Nu hoeven we niet terug naar die manier van leven maar een aspect willen we hier naar voren brengen omdat er veel verwarring over is: het belang van zonlicht.

 

De algemene tendens lijkt tegenwoordig te zijn: vermijd de zon en als dat niet mogelijk is, smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een passende beschermingsfactor.

Hier zijn verschillende dingen over te zeggen.

 

Zon met mate bevordert de gezondheid

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat we zonlicht nodig hebben om gezond te blijven.

Een sterke aanwijzing daarvoor werd duidelijk bij onderzoek naar het voorkomen van een aantal chronische ziekten, met name hoge bloeddruk, overgewicht, hoog cholesterol en suikerziekte. Deze ziekten blijken meer voor te komen bij allochtonen, in de Verenigde Staten vaak bij (mensen met een donkere huidskleur) negers. Er is gezocht naar allerlei verklaringen en gebrek aan zonlicht bleek een zeer belangrijke factor. Deels door de invloed van zon op vitamine D, maar ook door meer dan 20 andere effecten. Toediening van vitamine D bleek een gunstig effect te hebben.

De behoefte aan vitamine D wordt steeds bijgesteld. Eerst was dat 100 IE per dag. Via 200 ging dat naar 400 en 800, en er zijn aanwijzingen dat we 4000 IE per dag nodig hebben. En onze enige directe natuurlijke bron is de zon.

 

Uit de onderzoeken komt naar voren dat we ongeveer 70 keer een uur zonlicht nodig hebben per jaar, liefst op ons hele lijf. Uiteraard aangepast aan de gevoeligheid van de huid. Zo hebben donker gekleurde mensen 4 keer zoveel zonlicht nodig als blanken. Om de een of andere reden is ochtendzon het beste. Zon in de winter en bijvoorbeeld zon in Noorwegen heeft ook al effect.

Allerlei ziekten worden gunstig beïnvloed door de zon. De zon reguleert het hele lichaam! Zo blijken allerlei soorten kanker minder voor te komen door zonlicht, bijvoorbeeld als je in de richting van de evenaar gaat. Van 64 soorten is dat inmiddels aangetoond. Zo vermindert een beetje zon zelfs de kans op huidkanker!

 

Dat zonlicht gunstig is tegen arteriosclerose is al in de veertiger jaren aangetoond. Ook is duidelijk dat het diverse tumorsuppressiefactoren (afweerfactoren tegen kanker) gunstig beïnvloedt (gunstig tegen kanker, bijvoorbeeld prostaatkanker), dat dikke mensen er dunner door worden, dat het de spieropbouw bevordert en dat het allerlei hormoonbalansen reguleert. Zo wordt een aanleg tot te vroege menopauze er wat door verminderd. En we kennen allemaal het verschijnsel winterdepressie: een in de zomer aangelegde voorraad Vitamine D beschermt veel mensen daartegen.

Ons gehele immuunsysteem wordt geactiveerd door de zon, alle auto-immuunziekten verbeteren door zonlicht!! En dat is een heel groot deel van alle ziekten!

Ook infecties genezen veel sneller door in de zon te zijn.

Daarbij blijkt dat diverse huidgebieden onder invloed van zonlicht verschillende effecten hebben. Zon op de rug geeft vooral een aanmaak van vitamine D. Op het netvlies (niet recht in de zon kijken! Liefst geen bril of contactlenzen) heeft het een gunstige invloed op de hypothalamus, hypophyse en pijnappelklier. Organen die een grote invloed hebben op de hormonale balans in heel het lichaam. Rond de hals reguleert het de schildklier, op de bovenbuik de bijnieren en op de onderbuik en bovenbenen de geslachtshormonen. Dat betekent dat wat dit betreft je het best bloot in de zon kan zijn, en je regelmatig moet draaien om alle kanten aan bod te laten komen.

 

Bescherming tegen teveel zon

Hoe bescherm je je nu tegen een te grote blootstelling aan de zon? De beste bescherming is kleding als je per se in de zon moet, of de zon ontwijken als dat mogelijk is.

Zonnebrandcrèmes in het algemeen zijn af te raden! In cosmetica zitten ongeveer 9.000 stoffen die niet gecontroleerd worden op het effect ervan op onze gezondheid (omdat we ze niet opeten). Een groot deel daarvan is binnen een uur aantoonbaar (als geheel of als een afbraakproduct ervan) in de urine! Bijvoorbeeld parabenen die in zeer veel cosmetica zitten, hebben een schadelijk effect op onze gezondheid.

 

Er zijn aanwijzingen dat zonnebrandcrèmes de kans op huidkanker doen toenemen. Zo neemt de kans op een melanoom, een zeer kwaadaardige huidkanker toe door het gebruik van zonnebrandcrème!

Waarschijnlijk zijn de zonnebrandcrèmes van Weleda en Dr. Hauschka wel veilig.

 

Hoe dan wel op een goede manier te zonnen?

Van groot belang is het huidtype. Een globaal type-indeling:

1 mensen met rood haar of heel blond haar

2 meeste Nederlanders: 3 iets getinte mensen, etcetera, tot:

7: zeer donker getinte mensen

 

Type 2 mensen kunnen ongeveer een uur in de zon. Dit is afhankelijk van het jaargetijde en de tijd van de dag: niet hoogzomer midden op de dag.

 

Mijdt de (te) felle zon, pas kleding aan (hoed of pet, blouse met lange mouwen, lange broek), laat de huid wennen aan de zon (een bruine huid beschermt beter dan een blankere, een eerste contact met felle zon kan overreactie oproepen), zorg voor verkoeling en drinken, gebruik een goede zonnebrandcrème.

Zorg dat je niet verbrandt, want dat is niet goed. Zorg dat de huid niet heet wordt, dus draai regelmatig of koel de huid af (door te zwemmen bv.). En realiseer je: meer zon is niet beter maar slechter. En zon in de winter is ook goed.

Het gebruik van zonnebrandcrème dient met zorg te gebeuren. Realiseer je dat het effect alleen goed is bij vrij dik insmeren en pas ongeveer een half uur na het insmeren optimaal is. Het dient om de paar uur herhaald te worden. Voor kinderen en mensen met een licht en gevoelig huidtype is een factor 30 aangewezen. Mensen die vrijwel nooit verbranden (vaak mensen met een getinte huid) hebben voldoende aan een factor 5 tot 10. De factor betekent dat de blootstelling aan het zonlicht zoveel langer kan duren dan zonder de crème. Bijvoorbeeld: zou iemand zonder zonnebrandcrème na een half uur verbranden, dan duurt dat met factor 5:5 keer een half uur is tweeëneenhalf uur. Ook hier geldt: zonnebrandcrème is eigenlijk iets wat je gebruikt als je niet de direkte zon op je huid kunt vermijden, liever dus: schaduw en kleding.

 

Een solarium is niet gunstig, dit geeft voornamelijk UV A straling, die bruin maakt maar ook beschadigt. UV B heeft het gunstige effect. Dit zit wel in zonlichtlampen, bijvoorbeeld in die van Philips. Dit heeft een redelijk effect (zon is beter). Voor dit effect hoef je er maar kort onder, in 30 minuten alle kanten belichten. Liefst ervoor wassen en niet erna. Bescherm wel je ogen goed! Glas filtert het grootste deel van UV B weg.

 

Een gezond dieet met veel verse groeten en fruit beschermt ook tegen allerlei ziekten waaronder kanker. Een slecht dieet met veel zon is dus dubbel gevaarlijk!

 

Bronnen oa:

Nutrion reviews ( http://www.ingentaconnect.com/content/ilsi/nure )

What Doctors Don’t Tell You (http://www.wddty.com )

 

 

Als er toch ZONNEBRAND optreedt: doe EHBO met homeopathie

Zonnebrand is een rode, pijnlijke reactie van de huid wanneer deze te veel aan zonlicht heeft blootgestaan (met name ultraviolette (=UV) straling, B straling (UVB) is schadelijker dan A (UVA) straling ). Zonnebrand treedt bij mensen met een licht huidtype (huidtype I en II) na een kortere blootstelling aan de zon op dan bij mensen met een donker huidtype.
Kenmerken zijn roodheid, warmte, zwelling en pijn. Hoe sterker de zonverbranding, hoe erger de klachten. Er kunnen zelfs blaren optreden. Bij zeer ernstige zonverbrandingen kan door de massale ontsteking zelfs koorts ontstaan. Ook misselijkheid, hartkloppingen, hoofdpijn, duizeligheid en braken komen voor. Ga dan naar de homeopathische arts of de huisarts. Er is dan sprake van een zonnesteek.

 

Mocht er toch een verbranding optreden (die niet heel ernstig is, want dan is een bezoek aan de arts aangewezen) dan kun je nog een aantal dingen doen.

Vermijd de zon. Ga onder een lauwwarme douche, zo warm als je kunt verdragen. Dat mag zelfs (wat) pijnlijk zijn. Blijf er minimaal 5 minuten onder staan, je zult merken dat de pijn dan geleidelijk vermindert. Als je dan onder de douche uitkomt zul je merken dat je erna veel minder last hebt (van een koude douche krijg je eerst een prettig gevoel, maar na het douchen ga je weer gloeien). Smeer de verbrande huid in met een verzorgende crème.

Ook kan een homeopathisch middel zeer effectief zijn.

 

Het eerst aangewezen middel is Urtica Urens of brandnetel.

Dit is een middel dat past bij een eerstegraads verbranding (nog geen blaren). De huid is gevoelig, jeukerig en gloeit.

 

Bij een ernstigere verbranding: Cantharis of Spaanse vlieg.

Opvallend zijn de heftige roodheid en gevoeligheid van de huid, met blaasjes of blaren. De pijn verbetert door koude, bijvoorbeeld een ice-pack. Soms is de pijn zo heftig dat het ice-pack er zelfs niet kort afgehaald kan worden omdat de minste warmte weer meer pijn geeft.

 

Bij een derdegraads verbranding, dat wil zeggen dat er naast roodheid en blaarvorming ook dreigend afsterven van de huid is: ga naar een arts!

Het middel Arsenicum album kan dan wonderen doen.

Kenmerkende symptomen zijn dan: forse pijn, angstige rusteloosheid, hekel aan ice-pack of koude, behoefte aan warmte en gezelschap.

Inname

De meest praktisch potentie van een homeopathisch middel als EHBO-middel is in het algemeen een 200K. 3 keer een korrel met een uur ertussen als het niet zo erg is, is het erger dan 3 keer om het half uur of om het kwartier innemen. Is er dan effect maar worden de klachten na verloop van tijd weer erger, dan kan er opnieuw ingenomen worden.

 

REISZIEKTE: EHBO met homeopathie

 

In de zomer wordt veel gereisd. Er zijn veel mensen, met name kinderen, die last hebben van reisziekte.

 

Reisziekte is een verzamelnaam voor zeeziekte, wagenziekte en luchtziekte. Het is een aandoening waarbij door veel en onverwachte bewegingen het evenwichtsorgaan te veel geprikkeld raakt. Dit geeft allerlei klachten, zoals misselijkheid. Reisziekte ontstaat door bewegingen waaraan u niet gewend bent. De een is heel gevoelig voor reisziekte (en kan het al op een schommel krijgen), de ander nauwelijks. De bestuurder of schipper heeft vaak het minst last omdat die de bewegingen (hobbels, bochten, golven) ziet aankomen. Het blijkt dat als de ogen de beweging volgen reisziekte minder optreedt.

 

Reisziekte is vervelend, maar duidt niet op een aandoening. Reisziekte gaat zonder blijvende effecten weer over.

De meest voorkomende symptomen van reisziekte zijn: geeuwen, lusteloosheid, slaperigheid, bleek worden, transpireren, misselijkheid en overgeven.

Enkele tips: Drink geen alcohol voor of tijdens de reis. Neem voor vertrek een lichte maaltijd. Pas op voor koffie. Zorg tijdens de reis voor frisse lucht en ga of kijk regelmatig naar buiten. Doe met kinderen spelletjes om dit te bevorderen, bijvoorbeeld tel de gele en de rode auto’s, of uit welk land komt de volgende blauwe auto. Voordeel is dat de spelletjes ook afleiden. Vermijdt lezen en dergelijke.

In de homeopathie zijn verschillende middelen ter voorkoming of vermindering van reisziekte.

Het belangrijkste middel is Cocculus indicus, of in de nieuwe naamgeving: Anamirta cocculus.

 

 

 

 

Cocculus indicus

(Indian berry (Anamirta cocculus))

 

 

 

 

 

 

 

 

Cocculus is aangewezen bij reisziekte die gepaard gaat met veel speekselvorming, erger wordt als mensen het koud hebben en door opstaan (dan gaan ze overgeven), en erger door kijken naar bewegende auto’s (of boten etc.) ook als je zelf niet in een auto zit! Dat kan ook duizeligheid geven (naar de horizon kijken helpt). De gevoeligheid voor reisziekte wordt erger door slaapgebrek. Mensen die Cocculus nodig hebben voelen zich vaak zwak, en hebben vaak een leeg gevoel van binnen. Ze hebben geen zin in eten. Eten en drinken maakt de misselijkheid erger.

 

Een ander belangrijk middel is Tabacum

 

De officiele naam is: Nicotiana tabacum.

Mensen die dit middel nodig hebben zijn extreem

misselijk, zijn er erg duizelig bij, neigen tot flauw-

vallen, voelen zich erg zwak, zijn erg bleek, erg

kouwelijk, bedekt met koud zweet, hebben de

neiging hun buik te ontbloten, verbeteren na

overgeven en door frisse lucht (ze wuiven zichzelf

frisse lucht toe!). Ook hier kan speekselvloed

optreden bij de misselijkheid. De misselijkheid

verergert als ze de ogen dicht doen, maar kan ook

juist optreden als ze de ogen weer open doen.

Tabacum is met name een middel voor zeeziekte

en ook een belangrijk wagenziekte middel, vooral

als er in de auto gerookt wordt.

 

Een derde middel tegen reisziekte is Petroleum.

Opvallend is dat mensen die petroleum nodig hebben juist een behoefte aan warme lucht hebben en daardoor verbeteren. Ook eten ze geregeld een klein beetje, omdat een lege maag de misselijkheid verergert. Typerend is dat er bij de reisziekte ook hoofdpijn in het achterhoofd kan optreden. Petroleum is vaak belangrijk bij luchtziekte. Vaak is er boeren bij de misselijkheid. De misselijkheid wordt vaak erger als men benzine of diesel ruikt.

 

Inname

Ook hier is een 200K van het middel de aangewezen potentie.

Bij reisziekte is het verstandig om al voor de reis de eerste korrel in te nemen, liefst een paar uur voor vertrek. Bij het vertrek kan dan een tweede korrel ingenomen worden. Werkt dit onvoldoende dan kan elk half uur een korrel genomen worden tot het gewenste effect is bereikt. Blijkt er nog geen effect na ongeveer twee uur dan is het niet het juiste middel, overweeg dan een van de andere middelen. Houd in gedachten dat er nog meer middelen mogelijk zijn bij reisziekte, de genoemde drie middelen komen het meeste voor.