Deze nieuwsbrief gaat over:

  • uitzending op Radio Voorst met thema: rampen en trauma’s
  • twee belangrijke actuele onderwerpen die de keuzevrijheid in de gezondheidszorg (gaan) beperken.
  • Centaurea Facebook account

 

Uitzending op Radio Voorst

A.s. dinsdag 9 april 2013 is weer de radio-uitzending GENEESKRACHT, van 19.00 tot 20.00 uur. Het programma wordt herhaald op vrijdag 12 april van 13.00 tot 14.00 uur.

 

Radio Voorst is te ontvangen op de volgende frequenties:

Ether 105.3 FM,

(in de hele stedendriehoek, Deventer-Zutphen-Apeldoorn)

Kabel 93.1,

(UPC, uitsluitend in de Gemeente Voorst)

103.7 FM,

(Glasvezelkabel)

Website-stream,

Ga naar: http://www.rtvvoorst.nl/ en druk daarvoor op het rechthoekje ‘ON AIR’ linksboven in dat scherm

 

 

Week van de Homeopathie

We sluiten in deze uitzending aan bij het thema van de “Week van de Homeopathie”: Rampen en trauma’s. Deze week is van woensdag 10 april tot en met dinsdag 16 april.

Voor luisteraars van deze uitzending stellen we een mooie ‘bonus’ in het vooruitzicht.

 

Rampen en trauma’s

Een trauma is veelal het gevolg van een rampzalige gebeurtenis. Een ramp kan zich afspelen in de persoonlijke sfeer, denk bijvoorbeeld aan een ongeluk, ziekte, geweld of het overlijden van een dierbare. Het kan grote groepen betreffen zoals bij een aardbeving of een oorlog. Een trauma kan ook een kleine verwonding zijn. Bij al deze situaties kunnen homeopathische middelen wonderen doen.

 

Een emotioneel trauma kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Homeopaten Zonder Grenzen (HZG) doen hiervoor prachtig werk in conflictgebieden en wij zelf hebben hiermee ook ervaring zoals na het drama bij ‘De Naald’ op Koninginnedag 2009, er waren toen veel mensen die in shock verkeerden.

 

Arnica montana

Het middel dat deze maand centraal staat is Arnica montana, het valkruid. Dit is het eerste middel in de homeopathie waar we aan denken bij lichamelijke trauma’s en soms ook bij emotionele trauma’s.

Valkruid of wolfverlei is een meerjarige plant die behoort tot de composietenfamilie. De plant komt van nature voor in de Alpen, Pyreneeën en in het oosten tot de Balkan en in het noorden tot Zuid-Scandinavië. De plant komt ook voor in het oosten van Nederland en in de Belgische Ardennen. De plant is wettelijke beschermd in Nederland en België.

 

 

Valkruid komt voor op droge tot vochtige, matig arme grond in heidevelden en schraal grasland en op brandplekken in het bos. Het wordt 20-45 cm. hoog en het bloeit in juni en juli met oranje-gele, geurende bloemen. De bloemhoofdjes zijn 6-8 cm breed en hebben een bolle, behaarde bloembodem. De vrucht is een nootje.

Alle planten die tot de familie van de composieten horen gebruiken we in de homeopathie bij trauma’s, groot en klein.

 

In de praktijk gebruiken we het middel bij allerlei stompe kneuzingen, waarbij het gekneusde beurse gevoel op de voorgrond staat. Bij onderhuidse bloedingen en bij operaties kan Arnica werkzaam zijn.

Ook bij psychische traumatische ervaringen kan het middel zinvol.

Een bekend kenmerk is dat de patiënt vaak zegt dat er niets aan de hand is. Alles is goed, terwijl de omstanders zien dat het niet goed gaat. Het is een bekend fenomeen dat in het begin na een plotse heftige gebeurtenis bijvoorbeeld een auto-ongeluk de betreffende persoon aangeeft dat er niets aan de hand is. Pas later wordt gevoeld wat het incident met het lichaam gedaan heeft.

 

Ed Brink zal u hier van alles over vertellen.

 

 

Actualiteiten

Het is misschien wat veel, we komen met twee petities bij u. We willen ze u allebei voorleggen.

De kosten in de gezondheidszorg reizen de pan uit. Het is duidelijk dat er keuzes moeten worden gemaakt, maar dan wel juiste keuzes. Moet alles wat kan ook gedaan worden? Zorgverzekeraars zijn 15-25% minder geld kwijt aan patiënten die een huisarts hebben die ook complementair werkt. Van één huisarts in Friesland weten we zelfs 40%.

 

Momenteel behandelt de Tweede Kamer een voorstel van de Minster van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om artikel 13 van de Zorgverzekeringswet aan te passen. Door deze aanpassing hebben patiënten geen vrije keuze van behandelaar meer in de basisverzekering. De keuze komt dan volledig bij de zorgverzekeraar te liggen. Patiënten kiezen hun zorgverzekeraar in de eerste plaats juist op basis van vertrouwen en nabijheid. Dit artikel heeft niet alleen invloed op uw keuze vrijheid voor uw tandarts maar ook op uw keuze voor huisarts, fysiotherapeut en ziekenhuis. Als u de keuzevrijheid wilt behouden kunt u de online petitie ondertekenen:

https://nmt.wufoo.com/forms/petitie-keuzevrijheid-in-de-zorg/

 

Daarnaast loopt ook “Handen af van de homeopathie” van de groep ‘Voor Vrije Keuze’. Ze hebben een uitgebreide website met onderzoek over homeopathie. Een echte aanrader.

http://www.voorvrijekeuze.nl/wat-vindt-nederland-van-deze-maatregel/

 

Centaurea op facebook!

Sinds vorige week zijn we gestart met een facebook account. Een extra mogelijkheid om homeopathie onder de aandacht te brengen. U kunt ons vinden onder onze naam ‘Centaurea’. We zullen hier regelmatig ontwikkelingen in de homeopathie onder de aandacht brengen. We vinden het leuk als u onze pagina bezoekt en er een bericht achter laat.

 

 

rocedures kunnen nu gestart worden. gen, per 1 april, kan luit over de BTW aangaande CAM-artsen. Het komt er op neer dat we ove

Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief of radio-uitzending: mail deze dan naar geneeskracht@rtvvoorst.nl of naar info@centaurea.nl.

Ze zullen dan rechtstreeks aan u of in de (volgende) uitzending beantwoord worden.

 

Hartelijke groeten,

 

Het team van Centaurea.

Homeopathisch artsen en -dierenarts

Orderparkweg 5
7312 EN Apeldoorn
tel: +31 (0)55-3574340
fax: +31 (0)55-3574341
e-mail: info@centaurea.nl
website: www.centaurea.nl