Klachten bij ouderen: vaak gaat het beter met homeopathie.
Een impressie door Jos Nieuwendijk.

De wachtkamer bij deze thema-avond is weer goed gevuld en dit keer met relatief meer ouderen.

Michel de Sonnaville begint zijn inleiding over ouder worden met de prikkelende vraag: “Zijn ouderen nu gezonder dan hun leeftijdsgenoten 50 jaar geleden?” Er volgt verrassende informatie. De leeftijdsverwachting van een huidige pasgeborene is 100 jaar. De leeftijd is in het verleden met name verlengd door collectief afgedwongen maatregelen van hygiëne, schoon water en riool; er is minder kindersterfte door afname van infectiezieken o.a. door schonere voeding! Maar: chronische ziekten ontstaan nu op jòngere leeftijd, zo’n tien jaar eerder dan 50 jaar geleden. Nu op gemiddeld 45 jaar, toen op 55 jaar. Dementie komt nu vaker voor, en dat is niet alleen om dat we meer ouderen hebben of zoveel ouder worden.

Slijten wij, is artrose slijtage? Neen, levenloze materie slijt, levend organisme regenereert, artrose is een ziekte! Normale (gewrichts)belasting maakt gezonder en  is belangrijk, blijf bewegen binnen je eigen bandbreedte. Die kan wel minder wordt naarmate je ouder wordt. De vitaliteit bij ouderen is wat minder, dus je belastbaarheid wordt geleidelijk minder en je herstelt langzamer. Hoe blijven wij vitaal en gezond als 50-80% van de ziekten leefstijl afhankelijk zijn? Jonge mensen staan open, ontplooien zich en komen met steeds meer dingen in contact. Dit tot en met het in contact komen met steeds weer nieuwe bacteriën, waardoor juist hun weerstand toeneemt. Ouderen hebben de neiging zich meer en meer te beperken en terug te trekken: dit op zich bevordert al ouder worden. Zorg dat je op zoveel mogelijk vlakken in beweging blijft! Blijf geïnteresseerd in het leven, van mensen en jezelf, voorkom dat jouw wereld steeds kleiner wordt, letterlijk en figuurlijk. Er zijn allerlei leefstijl-elementen van belang zoals goede voeding (80% van de voeding in de schappen van de supermarkt is ongezond, vooral de voorverpakte producten, maar zien we onze regering dit nu verbieden??), goed bewegen en sociale contacten (zelfs met een goudvis als huisdier zijn mensen gezonder!). Na pensionering bezieling vinden via hobby ontwikkelen of vrijwilligerswerk is van belang en je hersenen activeren door bijvoorbeeld sudoku’s op te lossen of nog beter: een muziek instrument leren spelen. Structuur in je dagen houden, passend bij jezelf als bijvoorbeeld avond of ochtend mens zijnde. Omgaan met stress en deze leren los te laten is heel belangrijk, mediteren kan hierbij helpen. Tevens betekent dit “oude rommel” opruimen, zoals niet verwerkte emoties. Bij familie opstellingen blijkt dat onopgeloste problemen van je voorouders tot in de 7e generatie door te gaan. En astrologen melden dat het na de 3e tot 4e generatie rijp is op te ruimen. Ook zon is heel belangrijk: op 70 dagen per jaar 1 uur liefst bloot in een bij je huid passende zon en in ’s morgens (zonder bril) minimaal 20 minuten in het ochtendlicht, geeft onder andere een betere afstemming van alle hormoonsystemen, activeert je immuniteit en verbetert je gezondheid. In dit leefstijlrijtje hoort ook een goede nachtrust, en ook geregeld vasten, iets dat op deze avond verder niet is besproken.

Na de informatie over leefstijl geven Michel de Sonnaville, Peter van Hoeve en Ed Brink  voorbeelden waarbij na homeopathische middelen de klachten verminderen of verdwijnen.

De belangrijkste ’take home message’, zoals we bij de huisartsen na een lesdag altijd formuleren:
-Er kunnen veel meer klachten verbeteren of genezen dan we denken! Daarbij kunnen we zelf ook veel doen.
-50-80% van ziekten is leefstijl afhankelijk.
-Blijf zoveel mogelijk in beweging op alle vlakken. Zorg op alle niveaus voor inname van gezonde zaken en voer schadelijke zaken af
-Krijg je toch klachten: met een homeopathische behandeling is er vaak een verbetering of genezing mogelijk! Overleg met een homeopathisch arts.
-Denk onder ander ook aan homeopathie bij begeleiding van operaties en klachten hierna.

De praktijkvoorbeelden:
-Een voorheen actieve sociale spelletjes spelende man van rond de 80 jaar gaat dementeren en wordt inactief. Dit ontstaat na een operatie waarbij hij een angstdelier en longontsteking ontwikkelt. Twee jaar na dato krijgt hij het homeopathische middel Opium; hij wordt actiever en gaat weer spelletjes spelen. (Rond en na operaties kan homeopathie veel betekenen!)
-Een vrouw met artrose van de schouder kan daardoor haar man niet meer goed verzorgen. Ze is zijn mantelzorger. Zelf vraagt ze nooit om hulp en ze is heel gesloten. Met Natrium Muriaticum verbetert de schouderpijn en helpt haar later ook om het overlijden van haar man te verwerken.
-Een man heeft een herseninfarct gehad. De rechtszijdige verlamming is zo goed als verdwenen, maar hij is verandert: hij is moe, opvliegend bij tegenslag, heeft grote problemen met plannen en geen gevoel meer voor tijd. Ook kan hij  zich niet meer goed concentreren. Hij krijgt na een jaar  een typisch symptoom: hij voel continu een brok rechts in zijn keel. Met een homeopathisch middel gemaakt slangengif wordt zijn energie beter, hij is veel rustiger, kan weer beter plannen en weer beter focussen (hij kan zelfs de krant weer lezen)
-Bij een oudere vrouw met sinds 20 jaar klachten van lichen planus, een chronische verharding en verdikking op slijmvliezen ( wang o.a.) en huid, verdwijnen de afwijkingen heel snel totaal.
-Een vrouw met chronische pijn in het oog, na een herpes infectie jaren geleden, reageert goed op een middel wat bij Godvrezende mensen past; wierook (Olibanum Sacrum).
-Een man, 84 jaar, met verlies van het gezichtsvermogen door trombose van de slagader van het netvlies, en daardoor slechts ‘puzzelstukjes’ ziet, reageert heel goed op het middel Bothrops lancelotus, ook gemaakt van het gif van een slang. Hij heeft gelukkig snel hulp ingeroepen. Zonder homeopathie is de prognose heel slecht. Nu ziet hij vrijwel volledig. De oogarts is zeer verbaasd.
-Een vrouw van 65 jaar hoest al een paar jaar vrijwel continu. Ze heeft sarcoïdose, een auto-immuun ontsteking in de longen. Met BCG homeopathisch (het is het vaccin tegen Tuberculose) gaat de hoest snel weg en geneest de sarcoïdose. De röntgenfoto van de longen is ‘schoon’.
-Een vrouw heeft, na meer dan 10 jaar prednisongebruik, osteoporose en twee maal een ingezakte wervel ontwikkeld. Ze heeft veel pijn. Met een cocktail van 5 homeopathische middelen, en een steunend korset, is ze nu bijna 2 jaar stabiel en heeft vrijwel geen pijn. Dat is toch anders dan de verwachting van de orthopeed: ‘binnen 3 maanden zie ik u terug’.
-Een vrouw gaat na een totaal onverwachte pensioenaankondiging hoesten. Het is een vreselijk afmattende hoest. Hij ervaart die aankondiging als een doodvonnis. Na 1 jaar hoesten komt ze bij de homeopathisch arts en verdwijnt de hoest snel met Aconitum.
-Een man krijgt burn-out klachten na zijn pensioen; hij is heel onrustig en hij voelt zich schuldig zijn taak niet meer te kunnen uitvoeren. Hij heeft altijd veel voor anderen gezorgd. Met Calcium bromatum glijdt de zwaarte van hem af en ontstaat een inwendige rust.
-Een vrouw van 71 jaar komt voor haar jeuk. Zij heeft al op jonge leeftijd (44e jaar) een hartinfarct doorgemaakt en later een hersenbloeding. Zij is in contact heel aanwezig, praat druk en heeft ook een agressief kantje. Daarnaast heeft zij een opvallende afkeer van slangen. Zij heeft een ander slangenmiddel gekregen: Crotalis Horridus.  Haar jeuk is weg gegaan en zij werd zelf veel rustiger.
(De ‘slangenmiddelen’ hebben vooral affiniteit met bloedvaten en het zenuwstelsel. Vandaar dat ze vaak aangewezen zijn bij bloedingen, infarcten en verlammingen.)
-Een vrouw van 54 jaar komt met gewrichtsklachten, hooikoorts en moeheid. Ze is een enorme doorzetter in haar zorg voor familie. Na Ferrum muriaticum had ze snel veel minder klachten.
-Een vrouw van 68 jaar meldt zich met netelroos. Het is plotseling komen opzetten. Het is heel warm en rood. Met Belladonna wordt het veel rustiger.
Bij de laatste 2 patiënten zijn de allergieën door Ed met Bioresonantie verholpen.