Ingezonden brief door homeopathisch arts Frans Kusse (Amsterdam) in de Volkskrant

Verslaggever Calmthout en bestuurslid De Jong van de Antikwakkers laten in dit tweegesprek zien hoeveel vooroordelen zij hebben over een onderwerp waar beiden blijkbaar weinig over weten.

De meeste homeopathische geneesmiddelen (D1-D22 en C1-C11) bevatten wel degelijk moleculen van de oorspronkelijke stof.  Van de hogere potenties is via allerlei fysische en scheikundige methoden door èchte deskundigen op het gebied van water (zie de website van de Londense hoogleraar prof. Martin Chaplin) aangetoond dat zij nog steeds informatie bevatten.

Wat nog belangrijker is: er zijn meer dan 130 gerandomiseerde, dubbelblinde onderzoeken (RCT’s) gedaan aan universiteiten en andere officiële onderzoeksinstituten, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in peer-reviewed tijdschriften met overwegend positieve resultaten, waaruit door onafhankelijke onderzoekers is geconcludeerd dat het onderzoek naar homeopathie voldoet aan de hoogste wetenschappelijke eisen en niet onderdoet voor dat naar de reguliere geneeskunde. Een overzicht van deze onderzoeken is te vinden op de website van de European Committee for Homeopathy (ECH).

Degenen die dan toch nog menen dat homeopathie placebo is,  raad ik aan op deze website de onderzoeken van homeopathie bij dieren te bestuderen.

Inderdaad, het is moeilijk te geloven dat homeopathie werkt, maar Albert Einstein zei al (en daar kan ik me helemaal in vinden): *Er zijn slecht twee manieren om je leven te leven doen alsof niets een wonder is, en doen alsof alles een wonder is. Ik geloof in de laatste manier.”

 Frans Kusse, arts voor homeopathie te Amsterdam