Dat gezonde genen en gezonde voeding belangrijk zijn is algemeen bekend. In allerlei onderzoeken komt naar voren dat het hebben van relaties en contacten, ingebed zijn in een gemeenschap, maar ook zinvol bezig zijn en zingeving belangrijk zijn om gelukkiger en gezonder te leven.

Zin aan uw leven geven kan natuurlijk op vele manieren: liefde geven in uw gezin, zinvol werk (dat kan vrijwel elk soort werk zijn), vrijwilligers werk enzovoort. Vaak gaan levens kabbelend verder, maar ook met diepe dalen, zonder dat belangrijke vragen over het leven gesteld worden.

Regelmatig vraag ik in een consult hoe iemand zich voorstelt hoe zijn of haar leven er over vijf jaar er uit ziet (en daar bedoel ik ook de gezondheid mee). Doorgaans valt er dan een stilte omdat het een vreemde vraag is en dat zo’n voorstelling er niet is. Wat zou ik nu echt met mijn leven aan willen? Waarom zou ik me die vraag stellen? Hoeveel invloed heb ik daar op?

Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal op de wereld zijn gekomen met een ‘bedoeling’. Onze ziel weet die ‘bedoeling’ en kan ons die duidelijk maken. We zijn het gelukkigst en hebben de beste gezondheid die we kunnen hebben (met de beperking van onze genen) als we het meest in lijn leven met deze ‘bedoeling’. Sommigen noemen deze ‘bedoeling’ de missie.

Hoe  kunt u achter die ‘bedoeling’ komen? Een belangrijke eerste stap om oog te krijgen voor datgene wat irriteert of mist in uw leven of wat u graag anders zou willen. Vaak letten we daar niet echt op. Als we daar op gaan letten dan moeten we er ook iets aan doen is de gedachte. Dat zorgt voor meer irritatie, maar dan over onszelf. Bovendien zien we vaak geen mogelijkheid om er iets aan te veranderen. Het resultaat is dan dat we blijven zitten waar we zitten.

Voor veel mensen is de vraag wat ze echt willen, zo blijkt in mijn praktijk, iets heel nieuws. Vaak is er niet het geringste idee. Dat is niet zo vreemd als je nooit in de situatie bent geweest dat het iets zou opleveren. Veel mensen groeien op in een gezin waar ze hun moet moeten houden. Dat stimuleert niet om in mogelijkheden te denken.

Wat wil ik? Op deze vraag krijgt u zelden een zinvol antwoord. Deze vroeg doet een beroep op uw verstand. Uw verstand kunt u gebruiken om berekeningen te maken, helder na te denken, maar het geeft nooit antwoord op de diepere levensvragen. Het gaat niet om willen, willen heeft een bepaald scherpte. De juiste vraag is: What would I love? Ik kan hier niet een passende Nederlandse vertaling voor vinden. Het is niet: waar hou ik van of waar word ik blij van. What would I love brengt ons van het hoofd naar het hart. Als u dit leest voelt u het verschil. Daar vindt u de antwoorden over uw leven.

Als u zich deze vraag stelt kunnen er verrassende antwoorden komen. Soms hele gekke die we meteen wegwuiven. Juist in deze antwoorden schuilt uw geheim. Schenk juist hieraan aandacht. In de stilte kunnen we de antwoorden, de gedachten krijgen. In het denken zit niet de oplossing, die zit in het krijgen van gedachten. Die vallen u toe. Dat kunnen ongekend grote beelden zijn. Neem ze serieus.

Hoe weet u dat het niet luchtfietsen is of grootheidswaan of gewoon onzin? Dat kunt u testen:

  1. Geeft deze gedachte u energie? Voelt u zich versterkt als u innerlijk het beeld binnenstapt?
  2. Is deze gedachte in lijn met uw kernwaarden?
  3. Doet deze gedacht u groeien?
  4. Heeft u hulp nodig van een ‘hogere’ bron om deze gedacht te realiseren? (Voor sommigen is die bron God, voor anderen universele liefde, weer anderen noemen het toeval of geluk.) Als u elk onderdeel, elke stap, kent die u moet zetten om uw gedachte te realiseren is uw gedachte te klein, dan ik het gewoon een mooi plan. Er zijn in u grotere gedachten.
  5. Is er in deze gedacht iets goeds voor anderen, voor het algemeen?

Hier boven staat: “Niet alle dromen worden werkelijkheid, maar nog nooit werd iets werkelijkheid of het werd eerst door iemand gedroomd”. Zo te zien is het een tegeltjeswijsheid. Maar het is helemaal waar. Wat ik hierboven een gedachte heb genoemd kunt u ook een droom noemen.

Henri David Thoreau: “Als iemand vol vertrouwen in de richting van zijn dromen gaat, en het leven durft te leven dat hij zich heeft voorgesteld, zal hij een succes hebben dat hij nooit had verwacht.” (H.D. Thoreau is bekend van Walden, een sociaal experiment om dromen te verwezenlijken, rond 1850. Er zijn veel mooie quotes van hem; lees ook: Concord conversations met Emerson).

Natuurlijk komen niet alle gedachten, plannen en dromen uit. Zorg dat u niet teleurgesteld en cynisch wordt. Teleurstelling komt door verwachting. Stop met het hebben van verwachtingen maar heb een sterk verlangen. Uw verlangen is de motor. Zonder verlangen stopt alles. Bij verlangen laat u open of iets ook echt gebeurd. Als het dan niet gebeurt is er ook geen teleurstelling.

Heel belangrijk is dat zowel bij een droom als bij een gebed u er niet over gaat hoe en wanneer iets tot stand komt. Daar heeft wel invloed op maar u kunt het niet afdwingen, en niet ‘regelen’. Echter: Ik zal doen wat ik kan met wat ik heb, wetend dat ik altijd veel meer heb dan wat ik me bewust ben. 

Om dit alles te doen is moed nodig. ‘Moedig denken’. Bij voortduring uit uw comfortzone gaan.  In de consulten blijkt dat dit vaak een struikelblok is. Om verder te komen moet je open gaan en moed vinden.

Toegift: Door coaching, psychotherapeutische begeleiding en ook begeleiding met homeopathische middelen kan deze moed aangeboord worden. B.v. met het middel calcium carbonicum (https://centaurea.nl/calcium-carbonicum-geeft-stevigheid/)

Peter van Hoeve