Gevolgen van een narcose op het gedrag van de hond of kat. Over agressie en angsten.

Operatie.

De meeste honden en katten ondergaan in hun leven een operatie: ze worden gecastreerd of gesteriliseerd. Om dit pijnloos te kunnen doen, krijgen ze een pre-medicatie (dit is het toedienen van medicijnen om een patiënt voor te bereiden op de narcose en-of operatie) en/of een narcose. Vaak zie je dat het dier na de operatie vlot opknapt en er geen restverschijnselen aan over houdt. Soms zijn er wel vervelende gevolgen van een operatie. Door de hormonale veranderingen na castratie/sterilisatie kunnen, vooral bij honden, vachtveranderingen en urine incontinentie ontstaan. Bij katten wordt de incontinentie niet vaak gezien, soms wel huidproblemen. De ervaring is dat deze klachten meestal goed homeopathisch te behandelen zijn. Ook gedragsveranderingen kunnen voorkomen. Soms ook door de hormonale veranderingen, maar de laatste jaren valt een ander fenomeen op. De dieren worden angstig, agressief of krijgen “hallucinaties”.

Ketamine.
De boosdoener van deze angst en agressie lijkt Ketamine te zijn. Het wordt gebruikt als pre-medicatie of om een roesje te geven voor een korte ingreep. In de diergeneeskunde gebruikt men een racemisch mengsel, dus rechts en linksdraaiende Ketamine, in de humane geneeskunde gebruikt men uitsluitend de linksdraaiende Ketamine i.v.m. de bijwerkingen die het racemische mengsel heeft. Dan heeft het vooral een pijnstillend effect. Ketamine wordt ook wel Angels Dust genoemd. Een sprookjesachtige naam, maar het wordt zo genoemd omdat Hell’s angels het gebruiken om te trippen. De bijwerkingen: angsten, agressie en hallucinaties! Ook bij dieren kan het klachten veroorzaken, en aan de hand van de anamneses van een aantal patiënten wordt dit geïllustreerd. Bovendien wordt getoond hoe een homeopathisch werkende dierenarts dit probleem kan oplossen door het principe van de homeopathie toe te passen: Een stof, die bij gezonde (proef)personen bepaalde symptomen kan opwekken, kan diezelfde symptomen in een patiënt genezen. Bij deze dieren is Ketaminum voorgeschreven, en wel in gepotentieerde vorm, dus als homeopathisch middel.

Sergeant, 4 jarige Schnauzer, gecastreerde reu. Schnauzer Sergeant was geopereerd, een kleine knobbeltje was verwijderd, en hij had als pre-medicatie Ketamine gekregen. Toen hij ’s avonds thuiskwam, bleek hij ander gedrag te vertonen. Als de schemer inviel, sloop hij door het huis, sloop op de schemerlamp af en probeerde in de gloeilamp te bijten, hij staarde de eigenaresse aan zonder haar te herkennen en hij leek haar te willen aanvallen. Als hij geslapen had, gedroeg hij zich weer normaal. Maar de volgende avond als de schemer inviel, begonnen alle symptomen opnieuw. Dit gedrag had hij ook vertoond nadat hij gecastreerd was, toen duurde het drie dagen. Na Ketaminum 30K is hij binnen een halve dag van zijn klachten af.

Lotje, Burmees, 2 jaar, gecastreerde poes. Ze is op 4 maanden gekomen, het was een heel open en speels kitten. Toen ze 8 maanden oud was, kwam er een andere kat bij, en die speelde nogal ruw met haar. Sindsdien is ze angstig, schrikt snel, komt nooit meer op schoot. Ze is afgesloten. Ze krijgt 2 verschillende homeopathische middelen, maar ze reageert er niet naar verwachting op. bij verder uitvragen, blijkt, dat in dezelfde week dat de andere kat gekomen is, Lotje ook gecastreerd is! Ze krijgt Ketaminum 30K. De reactie: Na de tweede dosis: ze slaapt in het mandje waar normaal de andere 2 katten slapen, en erover vechten. Na de vierde dosis: nog meer zelfvertrouwen. Na de zevende dosis: ze komt weer op schoot, zelfs als er al een andere kat op schoot ligt, ze kruipt er gewoon bij. Ze schrikt veel minder. Het gaat steeds beter, ze komt weer gewoon op schoot, en ze speelt en vecht met de andere katten. Na 2 maanden is ze weer de “oude Lotje”, zoals ze was toen ze kwam als kitten, open en vrolijk.