Veel honden die bang zijn voor de harde knallen rond Oudjaar worden rustiger als ze middelen krijgen zoals Rescue remedie of Aconitum, Borax of Gelsemium.
Soms kunnen de middelen bijna blindelings voorgeschreven worden en hebben de honden er veel baat bij. Soms zie je dat er een hele duidelijke oorzaak is, en dan kan je, door voor te schrijven op basis van die oorzaak, het dier prima helpen. Heeft hij een hele nare ervaring met vuurwerk gehad (rotje tussen de poten gekregen) dan is het niet zo verwonderlijk dat hij sindsdien bang is voor vuurwerk. Een homeopahtisch middel om die oude angst te verhelpen kan ervoor zorgen dat het dier in de toekomst minder bang is voor vuurwerk. Het is net of ze dan vergeten dat ze ooit zo geschrokken zijn.
En in een enkel geval blijkt dat het toch allemaal nog wat ingewikkelder is. De 5 jarige Schnauzer Moustache was nooit heel bang geweest, maar het laatste jaar werd hij toch wel angstiger. ’s Avonds in het donker wandelen vond hij niet fijn, en ook als het knalde, schrok hij behoorlijk. Na het homeopathische middel Aconitum werd hij wel duidelijk minder schrikachtig, maar je moest het wel steeds blijven herhalen. Als een middel echt goed aanslaat, zou dat eigenlijk niet nodig moeten zijn. Daarom hebben we zijn voorgeschiedenis nog eens goed doorgesproken. Toen vertelde de eigenaar dat Moustache anderhalf jaar geleden doorgesproken. Toen vertelde de eigenaar dat Moustache anderhalf jaar geleden gecastreerd was, en dat hij sindsdien angstiger was geworden.
Honden die na een operatie angstiger zijn geworden is iets wat we vaker horen. Hoe komt dat? Vermoedelijk van de pre-medicatie/het roesje. Voordat een hond de gas-narcose krijgt, wordt hij tevoren in slaap gebracht, vaak met behulp van Ketamine. Bij mensen is bekend dat Ketamine (angstige) hallucinaties kan opwekken, en waarschijnlijk is dit met dieren ook het geval. Ook van andere dierenartsen hoor ik, dat een aantal honden en katten erg angstig worden na het gebruik van Ketamine: bang in het donker, ze zijn bang voor dingen “die wij niet zien”, ze sluipen door het huis en ze happen naar lampen. Soms worden ze zelfs agressief naar de eigenaar. Omdat we vermoedden dat Moustache ook bang was geworden nadat hij Ketamine toegediend had gekregen, hebben we hem gepotentieerd Ketamine gegeven, dus een homeopathisch middel, gemaakt van Ketamine. Gelukkig sloeg dit goed aan! Hij durfde ’s avonds gewoon weer mee naar buiten, en rond de jaarwisseling verdroeg hij heel kalm de knallen alsof hij nooit anders had gedaan.
Zo zie je dat je soms de oorzaak moet weten om goed te kunnen behandelen. En gelukkig zie je dan een klein “wondergenezinkje”.
Liesbeth Ellinger
Geef een reactie