Dieren

U kunt kiezen uit verschillende ziektebeelden bij dieren.
Bij elk ziektebeeld wordt een voorbeeld gegeven van een homeopathisch behandeld dier.
Geleidelijk zal het aantal ziektebeelden uitgebreid worden.

Ziektebeelden

GEIT

geit

De geit Tosca heeft een drieling gehad, twee weken geleden.
Ze ziet er niet uit: slecht in het haar, mager, het lijkt wel of ze schurft heeft.
De lammeren groeien goed, soms loopt Tosca weg als ze drinken. De lammeren worden niet bijgevoerd.

Bij het aflammeren had Tosca een enorme buik, toen was ze al mager. Dat was achteraf ook niet zo verwonderlijk, met drie lammetjes in haar buik!
Ze krijgt twee maal daags geitenbrok.

Heeft wel eens twee lammeren gehad, dat kon ze goed aan.
Ze krijgt Kali carbonicum 200K, 5x om de 24 uur.

Na vijf dagen belt de eigenaar op. Tosca heeft één keer Kali carbonicum gehad.
Toen draaide ze om als een blad aan de boom:
Het gaat weer prima, ze ziet er weer goed uit.
Ze heeft nog wel een wat zware ademhaling en daarom wordt het middel nog een keer herhaald. Daarna gaat het goed met de geit.
Deel dit bericht met anderen!

HOND

herder

Storm, een zesjarige Duitse Herder met heupdysplasie

Al jaren is bekend, dat Storm last heeft van heupdysplasie ( H.D.). Jaren geleden is dat al op de röntgenfoto aangetoond en hij liep al wat langer stijf maar nu er sinds een half jaar een pup in huis is, heeft hij zich teveel uitgesloofd. Al twee maanden komt hij moeizaam vooruit, hij sleept met zijn achterpoten en zelfs een rustig drafje zit er niet meer in.

Op consult gaat hij snel liggen, staan doet duidelijk pijn. Het is een erg grote hond en vooral zijn enorme kop valt op. Bij de vraag over zijn eetlust merkt de eigenaar lachend op dat daar niets mis mee is, laatst heeft hij nog een emmer rauwe aardappels opgegeten! Daarna had hij wel even diarree maar verder had hij er geen last van. Hij is vriendelijk tegen de pup maar kan er door de pijn niet meer goed mee spelen.
Hij krijgt Calcium carbonicum 30K. De volgende dag belt de eigenaar enigszins in paniek op: Storm rent door het huis! Zou hij daar wel tegen kunnen?

Als een dier zoiets doet na een homeopathisch geneesmiddel kan dat meestal geen kwaad: de pijn is niet onderdrukt, het dier voelt zich beter en daardoor gaat hij vanzelf meer doen. Het is wonderlijk om te zien hoe snel dieren op homeopathische middelen kunnen reageren! Blijkbaar hebben ze het niet “tussen de oren” en hebben ze niet de overtuiging dat ze ongeneeslijk ziek zijn. Daarom kunnen ze misschien ook sneller genezen?
Deel dit bericht met anderen!

hond

Ginny, Welsh Springer Spaniel met jeuk
Ginny heeft sinds de dood van de andere hond in huis, een half jaar geleden, hevige jeukklachten over het gehele lijf. Ze krabt tot bloedens toe, dag en nacht, voornamelijk de oren. De jeuk is een maand na de dood van de andere hond begonnen. De dood van de andere hond viel ongeveer samen met het vertrek van de dochter des huizes waar Ginny een sterke band mee had.
De eerste reactie op deze gebeurtenissen was dat de hond zich terug trok, niet meer wilde spelen en bang werd voor allerlei dingen. Ginny snauwt nu andere honden af terwijl ze er vroeger mee speelde. Tevens heeft ze een soort snurk/hyperventilatieaanvallen en lijkt dan te stikken. Ze moet dan tot rust gebracht worden. Dit verschijnsel heeft ze altijd gehad.
De hond is eerder door de reguliere dierenarts behandeld met prednison en antidepressiva zonder succes. Tevens is ze gesteriliseerd vanwege terugkerende koortsklachten met een verdenking op een pyometra ( dat is een met pus gevulde baarmoeder). Deze bleek echter niet te bestaan, de eierstokken waren wel ontstoken. De koortsklachten zijn gebleven na de operatie evenals de jeukklachten.

Observatie: de haren op de neus staan overeind. De hond trilt over gehele lijf maar op de achterhand het meest. Ze is bang om geaaid te worden, ze krimpt ineen. Dit alles begon na de dood van de andere hond.

Ze drinkt heel veel en gulzig. Dat is ook al begonnen na de dood van de andere hond. De eetlust is goed.
Ze reageert op stemmingen in huis. Als eigenaresse depressief is komt ze troosten. Na de dood van de andere hond zocht ze zelf ook troost. Bij bezoek reageert ze vooral op de dochter als ze met het kleinkind komt.
Als pup heeft ze eerst op twee andere adressen gewoond. Daar is ze erg verwend. Ze kwam een beetje dominant bij deze eigenaresse maar dat kwam goed na een puppycursus. Verder is ze nooit ziek geweest.
Vanwege de duidelijke oorzaak is Ignatia MK gegeven.

Na een week komt de eigenaresse weer langs. De jeuk is over en de hond begint weer een prachtige vacht te krijgen!

Puppy met krampen en aanvallen
Na zuurstoftekort bij de geboorte heeft een pup krampen en valt hij epilepsieachtig weg. Na het geneesmiddel Carbo vegetabilis 30K heeft het dier geen aanvallen meer en groeit op tot een gezonde pup.
Hond met een leverontsteking
Het teefje Doeschka van vier jaar oud heeft al enige weken last van een leverontsteking. Ze heeft hiervoor antibiotica en prednison gehad, maar desondanks knapt ze niet op. Bij het zoeken naar een mogelijke oorzaak vertelt de baas, dat de hond onlangs een nestje heeft gehad. Nadat de laatste pup de deur uit is gegaan, is de leverontsteking de volgende dag al begonnen. Het zou dus kunnen zijn dat de hond verdriet heeft over het vertrek van de pups. Doeschka krijgt daarom Ignatia 200K. Binnen enkele dagen knapt de hond op en is ze weer de gezonde, vrolijke hond die ze altijd was.
Gordon setter met schijnzwangerschap

Honden worden regelmatig schijnzwanger na een loopsheid. Dit was functioneel en handig in de tijd dat ze als wolf nog in roedels rondzwierven. Als de meest dominante teef pups had en vervolgens op jacht ging, konden de andere teven- die schijnzwanger waren en dus melk hadden- het nest verzorgen en zogen. Bij onze huishond wordt schijnzwangerschap na de loopsheid vooral als lastig ervaren door de baas, en af en toe lijkt de hond er ook niet echt gelukkig mee te zijn. Zoals Lisa, een teefje van vier jaar oud. Direct na de loopsheid wordt ze altijd sloom. Ze wil niets meer, sjokt mee op de wandeling en eet slecht. Ze heeft wel wat opgezette melkklieren, maar produceert geen melk. Na negen weken- het moment dat ze bij een normale zwangerschap haar nest zou krijgen- verdwijnt de sloomheid als sneeuw voor de zon en is ze weer de vrolijke speelse hond die ze altijd was. Op dit moment is de loopsheid bijna afgelopen, en de eigenaar verwacht dat ze binnenkort “weer zal instorten”.
Bij verdere navraag blijkt, dat ze dol op zwemmen is, ook als het ijskoud is. Soms eet ze hout, ze is erg jaloers en ze kan heel erg tandenknarsen. Op basis van dit beeld krijgt ze het homeopathische geneesmiddel Apis 200K.
Na twee weken belt de eigenaar. De loopsheid is al tien dagen geleden opgehouden, en de hond blijft vrolijk en levendig. In huis is ze ontspannener geworden, en verder is ze uiterst opgewekt. We besluiten verder niets meer te doen en af te wachten hoe de volgende loopsheid verloopt.

herder

Duitse Herder met vruchtbaarheidsproblemen

De eigenaar heeft haar nu een week en hij wil Alexa laten dekken. Ze is loops maar dat zet niet door. Daarom wil de eigenaar een homeopathisch middel voor de hond.
De hond is heel agressief tegen andere honden:
Enorm borstelen ( haren overeind op de rug), ze wordt niet losgelaten door de eigenaar uit angst dat ze zal aanvallen.
Binnen is het een gouden hond, maar buiten is ze bang voor alles:
Ze is heel slecht gesocialiseerd, ze heeft 2 jaar vooral in huis en achterin een tuin gezeten. Nu is ze snel in paniek, met name buiten op straat.
Vanwege de grote angst krijgt de hond Aconitum 200K.
Nadat Alexa één keer het middel heeft gekregen, is ze al anders. Na het middel was ze “in zichzelf rustiger” en at ze beter, met meer smaak.
’s Avonds krijgt ze het nog een tweede keer: de volgende ochtend ligt er een hele plas bloed, Alexa is goed loops geworden.

KAT

kitten

Katten met diarree
De dieren zijn niet ziek en ze eten normaal.
De diarree is zurig, soms is een stukje hard, dan weer zacht en het kan wat slijm bevatten.
De ontlasting heeft een normale kleur. Soms wordt naast de bak gepoept.
Ook spugen de katten wat wit slijm.
Eén kat was behoorlijk ziek, die was ook mat.
Ze gedragen zich verder normaal.
Diarree heerst momenteel ook bij andere catteries in de buurt.

De dieren krijgen Sulphur 30K door het drinkwater.
Binnen een dag ziet de eigenaresse verbetering, en
na twee dagen is de “epidemie”helemaal over.

Kat met hersenverschijnselen
De achtjarige Birmaan Yeti heeft elke zes weken last van rare aanvallen. Hij begint in cirkels te lopen, gaat zwalken en uiteindelijk valt hij neer. Inmiddels heeft de eigenaar samen met de dierenarts al uitgevonden dat een injectie Dexadreson bij het begin van de aanval helpt. Dan stopt de aanval. Bij het uitgebreide vraaggesprek om tot de keuze van het homeopathische geneesmiddel te komen, blijkt dat deze klachten mogelijk begonnen zijn na een heftige oorontsteking. Crotalis horridus is een homeopathisch geneesmiddel, dat gegeven wordt als een oorontsteking naar binnen slaat. Nadat de kat dit middel heeft gekregen, volgt er nog eenmaal een lichte aanval, die vrij snel vanzelf over is. Het middel is nogmaals gegeven toen de kat een lichte aanval leek te hebben. Daarna heeft Yeti nooit meer een aanval gehad.

KOE

Koe kan niet staan na het afkalven
Een koe heeft een zware bevalling gehad. Ze ligt al acht dagen omdat ze niet overeind kan komen. Omdat koeien zo zwaar zijn, treedt dan spierverval op, waardoor de dieren niet meer overeind kúnnen komen.
De veehouder geeft twee maal om het kwartier Rhus toxicodendron 30K en tot zijn verbazing staat de koe binnen een half uur weer!
Koe met nierproblemen

De koe was acuut helemaal uit de melk, en was heel koud.

De dierenarts constateerde bij rectaal onderzoek dat één nier erg vergroot was en adviseerde om de koe af te laten maken.
De boer heeft geen afwijkende mest of urine gezien.

De koe krijgt Arsenicum album 200 K, 5x om de 8 uur
Na drie dagen belt de veehouder op.
Na één keer Arsenicum gaf de koe alweer zes liter melk.
De volgende morgen tien liter, en ’s avonds elf liter.
De koe is niet meer koud, het gaat goed!
Ze heeft normale vrij dikke mest en de veehouder heeft haar niet zien plassen.
De koe krijgt nog een paar dagen twee maal daags Arsenicum, en daarna één keer daags. Ze knapt helemaal op.

PAARD

Paard met een ernstig litteken, artrose en een verkalkte pees
De tienjarige warmbloedruin Santos kan niet meer draven of galopperen en moeilijk stappen. Dit ten gevolge van artrose aan de kogel en door een verkalkte pees aan hetzelfde been. De eigen dierenarts is somber over de prognose: tien procent kans op functioneel herstel in zes maanden.
Ook heeft Santos een groot litteken aan ditzelfde been. Ruim een jaar geleden heeft hij in het prikkeldraad vastgezeten. Hij had toen een flinke wond, die door de dierenarts gehecht is, maar de wond sprong steeds open en is opnieuw gehecht. Nu heeft hij op die plek een flink litteken van 10 x 3 x 3 cm.
Bij navraag blijkt dat het paard erg wantrouwend is naar mensen. Alleen de eigenaresse mag in zijn stal komen, de anderen jaagt hij eruit. Het heeft heel lang geduurd, voordat zij zijn vertrouwen had gewonnen. Waarschijnlijk is hij mishandeld geweest.
Op basis van zijn gedrag en zijn lichamelijke symptomen krijgt Santos Arnica 200K.
Na een week belt de eigenaar, dat het paard wat vrolijker wordt en wat meer beweegt. Het litteken is zachter aan het worden!
Na nog een week belt de stomverbaasde eigenaar: het litteken is volledig verdwenen!!
Je voelt nog een kleine naad als je er met je vinger overheen gaat, maar verder is er niets te zien! Ook begint het paard weer beter te draven in de wei, hij loopt beter.
Vier weken na het begin van de behandeling belt de eigenaar voor overleg: het paard staat te steigeren en te bokken in de stal, of hij niet maar weer zal gaan rijden, Santos wil zó graag….
Nadat op de echo en op de röntgenfoto blijkt dat de verkalkte pees is verdwenen en de artrose begint te minderen, gaat de eigenaar weer rijden. Santos heeft nog negen jaar in de sport gelopen!

haflinger

Pony met hoefbevangenheid aan vier benen

De tienjarige Welshpony Maxi kwam ‘s ochtends stokkreupel uit de stal. De dierenarts diagnosticeert ‘s middags hoefbevangenheid aan vier benen. Dat is een ontsteking van de lamellen in de hoeven. De pony staat te trillen van de pijn zodra je aan zijn hoeven komt, die ook heel heet aanvoelen.
Ondanks pijnstillers heeft Maxi ’s avonds nog erg veel pijn. Na overleg krijgt de pony het geneesmiddel Bryonia 10M voorgeschreven. Een uur later hebben de hoeven weer de normale temperatuur en lijkt de pony minder pijn te hebben. De volgende ochtend wandelt Maxi alweer bijna normaal de stal uit.

Paard met een ernstig litteken, artrose en een verkalkte pees

De tienjarige warmbloedruin Santos kan niet meer draven of galopperen en moeilijk stappen. Dit ten gevolge van artrose aan de kogel en door een verkalkte pees aan hetzelfde been. De eigen dierenarts is somber over de prognose: tien procent kans op functioneel herstel in zes maanden.
Ook heeft Santos een groot litteken aan ditzelfde been. Ruim een jaar geleden heeft hij in het prikkeldraad vastgezeten. Hij had toen een flinke wond, die door de dierenarts gehecht is, maar de wond sprong steeds open en is opnieuw gehecht. Nu heeft hij op die plek een flink litteken van 10 x 3 x 3 cm.
Bij navraag blijkt dat het paard erg wantrouwend is naar mensen. Alleen de eigenaresse mag in zijn stal komen, de anderen jaagt hij eruit. Het heeft heel lang geduurd, voordat zij zijn vertrouwen had gewonnen. Waarschijnlijk is hij mishandeld geweest.
Op basis van zijn gedrag en zijn lichamelijke symptomen krijgt Santos Arnica 200K.
Na een week belt de eigenaar, dat het paard wat vrolijker wordt en wat meer beweegt. Het litteken is zachter aan het worden!
Na nog een week belt de stomverbaasde eigenaar: het litteken is volledig verdwenen!!
Je voelt nog een kleine naad als je er met je vinger overheen gaat, maar verder is er niets te zien! Ook begint het paard weer beter te draven in de wei, hij loopt beter.
Vier weken na het begin van de behandeling belt de eigenaar voor overleg: het paard staat te steigeren en te bokken in de stal, of hij niet maar weer zal gaan rijden, Santos wil zó graag….
Nadat op de echo en op de röntgenfoto blijkt dat de verkalkte pees is verdwenen en de artrose begint te minderen, gaat de eigenaar weer rijden. Santos heeft nog negen jaar in de sport gelopen!

Friese hengst met voorhoofdsholte-ontsteking

Uit het buitenland wordt gebeld voor de tienjarige hengst Friso. Hij heeft nu al drie keer een voorhoofdsholte-ontsteking gehad.
Op het consult blijkt, dat Friso een dikke, groene, stinkende neusuitvloei aan de linkerkant heeft. Bij kloppen op de holte links onder zijn oog reageert hij gevoelig. Hij heeft koorts, 39.2° C.
Ook heeft hij een slijmerige uitvloei uit zijn linkeroog. Hij hoest en dat is erger als het koud weer is en het verslechtert ook na een vaccinatie. Hij moet regelmatig bekapt worden, anders gaat zijn knie op slot zitten. De hengst struikelt sowieso vaak, is wat slap en is niet zo handig. Hij is zelfs wel lomp te noemen! Het paard krijgt Calcium carbonicum 200K, twee keer daags voor maximaal vijf dagen.
Na ruim een week belt de eigenaresse op. Na de eerste inname zag ze al een verandering aan Friso. Na een uur begon hij enorm te speekselen, en het snot liep eruit “alsof het een waterkraan was”. Ze heeft het middel toch nog een tweede keer gegeven en is toen gestopt. Het snot is nu waterig en geurloos in plaats van dik en stinkend. De laatste paar dagen heeft hij ook niet meer gehoest en de koorts is over.
De hengst is veel vrolijker en heeft veel meer looplust gekregen. Hij beweegt zich ook veel lekkerder, maakt ruimere passen en is niet meer echt gestruikeld. Friso straalt veel meer kracht uit!

Te vroeg geboren veulen is sloom en ademt moeilijk

Een acht uur oud veulen, drie weken te vroeg geboren, heeft het moeilijk. Het is een “dummy”: het is sloom, kan de speen niet vinden en blijft liggen. De eigenaar, zelf homeopaat, heeft al een paar keer Carbo vegetabilis gegeven, omdat het diertje moeilijk ademt. Dat is wel verbeterd, maar het diertje blijft sloom en wil nog niet drinken. Na overleg krijgt het veulen Arnica 30K toegediend, drie keer om het uur. Eén uur na de eerste inname wordt het al levendiger en wil het drinken, de derde inname is nauwelijks meer te geven omdat het veulen zo levendig is geworden.